Vrouwengeschiedenis

 
 

'Wie zal jou geloven'

Opzij

Het The Voice-schandaal wijst ons weer eens op het enorme probleem van seksueel misbruik. Het is al eeuwenoud. De westerse cultuur begint als het ware met de verkrachtingslegende van de Romeinse Lucretia. Manipulatie, angst, schuld, schaamte, boetedoening; het zijn tijdeloze elementen, herkenbaar in ieder #MeToo-verhaal. Hoogste tijd voor een cultuuromslag.

download artikel

 

 

Een geleerde maagd

Historisch Nieuwsblad

Anna Maria van Schurman sprak vele talen, kon goed musiceren en was ook nog kunstzinnig. In de zeventiende eeuw mocht ze als eerste vrouw colleges volgen. Ze wijdde haar leven daarna aan de wetenschap. Maar op haar zestigste nam ze een besluit waar haar geleerde vrienden niets van begrepen.

download artikel

 

 

Vakvrouw in de schilderkunst

Historisch Nieuwsblad

In 1633 werd Judith Leyster als eerste Nederlandse vrouw erkend als meesterschilder. Tijdgenoten hadden bewondering voor haar vakmanschap en hielden van de volkse taferelen die ze schilderde. Toch raakte ze na haar dood al snel in vergetelheid. Pas twee eeuwen later volgde de herontdekking.

download artikel

 

 

Corry Tendeloos: Bevrijdster van de huisvrouw

Opzij, 2022

Feministen onder leiding van Madeleijn van den Nieuwenhuizen ijveren voor een standbeeld van Corry Tendeloo. Dankzij de motie die haar naam draagt, worden gehuwde vrouwen in overheidsdienst vanaf 1956 niet langer automatisch ontslagen. Maar nee, Tendeloo heeft niet de handelingsonbekwaamheid afgeschaft. Hoogste tijd voor een portret.

download artikel

 

 

De prijs van de liefde

Historisch Nieuwsblad

Een vrouw die trouwde bracht tot 1956 een groot offer. Ze verloor haar baan, en had niets meer te zeggen over haar geld en haar kinderen. Ze behield alleen de vrijheid om in haar eentje boodschappen te doen.

download artikel