Artikelen: Profiel

 
 

"Ik ben niet zo'n huisvrouw"

Portret Martha Gellhorn
Historisch Nieuwsblad, augustus 2010

Martha Gellhorn was een van de grootste oorlogscorrespondenten van de twintigste eeuw. Ongeschikt voor het leven in vredestijd, was ze haar leven lang op drift. Tot haar 'niet-aflatende weerzin' was ze geen man. 'Het is een ernstige, zij het geen levensbedreigende vergissing dat ik een vrouw ben,' schreef Martha Gellhorn in 1941 in een van haar talloze brieven aan een vertrouweling.

download artikel

 

 

"Als hij binnenkomt gaat het licht aan"

Portret Matthijs van Nieuwkerk
HP | de Tijd, mei 2007

Hij begon als medewerker bij Het Parool, presenteert het tv-programma De wereld draait door en nu kondigt hij op billboards zijn eigen blad aan. Vriend & vijand over het fenomeen Matthijs van Nieuwkerk. 'Hij charmeert eerst en slaat dan toe.'

download artikel

 

 

De creatie van een mythe

Portret Ayaan Hirsi Ali
HP | de Tijd, december 2006

Veertien jaar geleden begon een Afrikaanse asielszoekster in een Nederlandse caravan aan een onstuimige carrière. Toen ze in 2006 weer vertrok, had ze heilige huisjes omvergetrokken, gewone en prominente Nederlanders op de kast gejaagd en een kabinet opgeblazen. Alies Pegtel reconstrueert aan de hand van talrijke bronnen en interviews het fenomeen Ayaan Hirsi Ali.

download artikel

 

 

Hemel & hel

Portret Theo van Gogh
HP | de Tijd, november 2004

Is het nog maar minder dan een week geleden? Het is inderdaad minder dan een week geleden dat haar broer Theo voor het laatst bij haar in de keuken zat bedenkt Josien van Gogh. Zondag was dat. "Hij kwam praten over wat we met Sinterklaas zouden doen. Ik zei hem dat 4 december mij beter uitkwam. Daar wilde hij niets van weten."

download artikel