Biografie

 
 
foto_alies

Alies Pegtel werd geboren in Haren (GN). Uit liefde voor Italië vertrok ze na haar middelbare school naar Perugia om Italiaans te studeren. Sinds 1988 woont ze in Amsterdam. Ze verbleef voor haar doctoraalscriptie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, op het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome, waar ze afstudeerde onder begeleiding van Marjan Schwegman.

De journalistiek trok. Na de Postdoctorale Studie Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, belandde ze op de redactie van Hp/deTijd. Hierna begon Alies Pegtel met steun van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de biografie van VVD-politica Neelie Kroes, Neelie. Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis (2014). Aan de hand van de levensloop van de werkende moeder Neelie Kroes, geeft dit boek gezicht aan de recente Nederlandse emancipatiegeschiedenis. Een jaar later volgde Haya van Someren-Downer. Liberaal activiste (2015). De biografie van de eerste vrouwelijke Nederlandse partijvoorzitter baarde opzien, omdat bleek dat Haya onder druk van de naoorlogse publieke opinie haar jeugd in een NSB-gezin altijd had verzwegen.
Buitengewone vrouwen. In de voetsporen van Aletta Jacobs (2018) schetst de levens van prominente feministes onder wie Johanna Westerdijk, Corry Tendeloo, Marga Klompé, en Angela Maas. Tegen de achtergrond van het twintigste-eeuwse meisjesonderwijs en moederschapsideaal, ontstaat via deze portretten een beeld van een eeuw vrouwengeschiedenis.

Waarom er zelden vrouwen voorkomen in de geschiedenisboeken, beschrijft Alies Pegtel in Zij in de geschiedenis. Wat mannen nooit vertelden, maar wat je altijd had willen weten (2019). Ze verklaart hoe en waarom vrouwen zijn weggeschreven door mannelijke historici. En ze geeft aan hoe het eeuwenoude vrouwelijke ideaalbeeld van de bescheiden, zorgzame, kuise moeder nog altijd doorwerkt in de manier waarop er tegenwoordig naar vrouwen wordt gekeken, vaak óók door henzelf.

Alies Pegtel schrijft onder andere voor Historisch Nieuwsblad, Maarten!, Filosofie Magazine, Opzij, Margriet en Haagse Historie. Ze houdt regelmatig lezingen over haar werk. Verbindend thema zijn uitzonderlijke vrouwen en hun even uitzonderlijke levensloop.