Biografie

 
 
foto_alies

Alies Pegtel werd geboren in Haren (GN). Uit liefde voor Italië vertrok ze na haar middelbare school naar Perugia om Italiaans te studeren. Sinds 1988 woont ze in Amsterdam. Voor haar doctoraalscriptie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, die ze afrondde onder begeleiding van Marjan Schwegman, keerde ze terug naar Italië, waar ze met een werkbeurs op het Nederlands Instituut in Rome verbleef. In Rome leerde ze ook eerste kneepjes van het journalistieke vak: van Jan van der Putten, destijds Italië-correspondent van de Volkskrant.

Na een Postdoctorale Studie Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werd ze redacteur van het weekblad Carp. Haar opzienbarende profiel van Mabel Wisse Smit werd in 2003 gepubliceerd in Quote. Meer portretten van high-profile vrouwen volgden tijdens haar jaren als redacteur van het toen nog wekelijkse opinieblad Hp/deTijd. Spraakmakend was haar serie artikelen over Ayaan Hirsi Ali, de vluchtelinge die werd omarmd door Nederlandse intellectuelen en uitgroeide tot het ‘het schatje van de grachtengordel'.

Na haar vertrek bij Hp/deTijd begon Alies Pegtel in 2011 met steun van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan een biografie van VVD-politica Neelie Kroes. Het gaf haar veel voldoening om zich langdurig en grondig in een onderwerp te verdiepen. Het onderzoek bracht haar bovendien terug bij haar vak geschiedenis. Met medewerking van Neelie Kroes, destijds eurocommissaris Digitale Agenda, verscheen in mei 2014 Neelie. Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis. Aan de hand van de levensloop van de werkende moeder Neelie Kroes geeft dit boek gezicht aan de recente Nederlandse emancipatiegeschiedenis.

Een jaar later volgde een biografische schets van de liberale Haya van Someren-Downer, de eerste vrouwelijke partijvoorzitter van Nederland. Haya van Someren-Downer. Liberaal activiste, verscheen eind 2015 in opdracht van de VVD. Het boek baarde opzien, doordat het beschrijft hoe Haya van Someren een 'tweede-generatieslachtoffer' was; haar jeugd in een NSB-gezin had de prominente VVD-politica onder druk van de naoorlogse publieke opinie altijd verzwegen.

Reizen is een van de favoriete bezigheden van Alies Pegtel en de laatste jaren doet ze dit veelal met haar zoon Maarten. Van hun reizen naar onder meer Mexico, Sri Lanka en Marokko deed ze verslag in verschillende bladen.

Alies Pegtel houdt geregeld lezingen over haar werk. Verbindend thema zijn uitzonderlijke vrouwen en hun even uitzonderlijke levensloop.